Paardengebit

Paarden hebben per tand of kies meerdere zenuwen. Als ze gaatjes hebben, sluiten ze zelf deze zenuwen af waardoor ze niet meer de kiespijn hebben.

 

Uitspraak van ons Roelie

Het is met zeggen nog niet te doen

 

Tuinieren met de Maanstanden

Het lijkt alsof de maan en haar invloed niets te maken heeft met tuinieren. Maar bedenk dat als de maan het water in de zeeën aantrekt, dit ook het geval is op het water wat zich in de grond of in de plant bevindt. Planten bestaan voor een groot gedeelte uit water en reageren op deze aantrekkingskracht door meer of minder vocht in hun bovengrondse delen op te nemen. Elke tuinder weet hoe belangrijk de vochtigheidsgraad van het de grond is als de zaden moeten ontkiemen, en dat de oogst het best is als de vrucht het meeste water bevat.
In het algemeen is de beste tijd om te planten van nieuwe maan tot volle maan. Deze tijd heeft de energie die een opgroeiende plant nodig heeft. Het voorjaar of in de herfst is natuurlijk het meest ideale seizoen. Met wassende maan ontwikkelen de planten snel nieuwe wortels en komen mooi op. Vooral bij oudere planten en bomen is de juiste maanfase en seizoen belangrijk. Ook een goede tijd om te stekken.
Van afnemende maan tot balsemieke maan (het laatste stukje van het laatste kwartier)is het de beste tijd voor wieden, snoeien en composteren.

Een interessant weetje: Het schijnt dat de afnemende maan op 18e juni tot 12 uur s`middags (of 1 uur in de zomertijd) de tijd is dat alles wat dan gewied of geruimd wordt niet meer zal terug keren. Zelfs de wortels zullen dan vergaan. Het is wel raadzaam om goed op te letten dat je niet planten beschadigd die je wel wilt behouden.
Snoeien tijdens afnemende maan zorgt ervoor dat planten en bomen geen schade ondervinden omdat de sappen dan naar beneden trekken en ze dus niet leeg kunnen bloeden. Doe dit nooit tijdens volle maan. Je kunt dan zelfs gezonde exemplaren ernstige schade toebrengen, of zelfs doen afsterven.
Volle maan is de beste tijd om te oogsten. De energie van de maan is op haar top; de vruchten bevatten nu het meeste vocht. Wil je de oogst echter een tijd bewaren voordat het geconsumeerd wordt, dan kun je beter oogsten met nieuwe maan.
Een medicijn voor alle planten en bomen die niet langer groeien, die wegkwijnen of ziek zijn is wanneer je tijdens nieuwe maan de toppen verwijdert. De top moet vlak boven een zijtak afgesneden worden die vervolgens naar boven groeit en als nieuwe top gaat dienen.
Ook de regenval wordt beïnvloed door de aantrekkingskracht van de maan. De meeste regen valt net na nieuwe en volle maan.
Het lijkt me dan ook logisch dat je rekening houd met de maanstand als je in je tuin werkt om je planten de beste kans te geven om tot ontwikkeling te komen.