Vandaag was op Zorgboerderij de Mare te gast Barbara Driessen, welke een workshop `Mandala tekenen` gaf.

Hieronder een beschrijving wat nou precies `Mandela tekenen` (inhoud van een andere site):

De betekenis van het woord mandala

Het woord mandala komt uit het Sanskriet, het betekent letterlijk, cirkel, kring of centrum, je bent dus aan het tekenen in een cirkel. De cirkel is al heel lang een krachtige vorm die we in de natuur ook zien in o.a bloemen, schelpen en boomstammen, denk aan de jaarringen. Vroeger zaten de mensen in een cirkel rond het vuur, steden werden rondom de kerk gebouwd, dit is vooral goed te zien op luchtfoto’s. Indianen gebruiken het medicijnwiel, de jaarfeesten( viering van de seizoenen) zijn gebaseerd op het Keltische jaarwiel, verder gebruiken de boeddhisten het wiel van dharma en karma. Denk ook eens aan Stonehenge, waar alle stenen in een cirkel staan opgesteld.

 

Wij zijn eigenlijk gecodeerd om op de cirkel te kunnen reageren. Ons hele begin bestaat namelijk uit cirkels, we zijn namelijk gegroeid als rond eitje in een ronde baarmoeder, we zijn geboren met behulp van ronde spieren, je bent door een ronde opening op de ronde aarde terecht gekomen en je zag toen de ronde zon.

 

Er zijn verschillende manieren om met mandala’s om te gaan

Je kan kleurplaten gebruiken om in te kleuren. Vooral op kinderen, blijkt dit een rustige uitwerking te hebben. Je kan zelf ook leren om mandala’s te maken. In principe is daar niet veel voor nodig, een passer, een liniaal, potloden, papier en een gum. Als je enkele mandala’s gemaakt hebt en je doe dat echt vanuit je gevoel, kom je er achter dat kleuren, lijnen en vormen je iets kunnen vertellen over jezelf.

 

Een mandala is een spiegelbeeld van je innerlijk

Met mandala’s kan je jezelf ook verder helpen om problemen op te lossen. Als je een mandala maakt, kan je ook zomaar van het ene in het andere gevoel terecht komen. Ik heb bijv. in een boze bui een hele mooie rustige vredige mandala gemaakt. Toen ik klaar was, was ik zelf ook heel rustig. Een mandala kan ook heel helend werken. Als mensen mandala’s maken, komen er vaak gevoelens boven, positief of negatief. Je praat erover, maakt weer een mandala en langzamerhand ruim je van binnen de rommel op. Met mandala’s kan je zien dat je in korte tijd iets kan bereiken, als je er maar volledig voor gaat. Veel mensen die nu de mooiste mandala maken, hebben ooit gezegd dat ze niet kunnen tekenen. Ook bij mijn leerlingen was ik zeer verbaasd in hoe korte tijd de mooiste dingen ontstonden.

 

Je ziet nu voornamelijk mooie mandala’s, maar u moest eens weten hoeveel het gekost heeft aan tranen, irritante gevoelens, boosheid, twijfel en oude opgerakelde gevoelens. Zo ziet u dat iets wat negatief lijkt, kan omslaan in iets heel moois.

 

De kleuren in de mandala

Ik zal u ook nog wat vertellen over de kleuren in de mandala. Wat heel belangrijk is, is dat je bij het kleuren op je gevoel afgaat. Je moet niet letten op de kleurenleer, dus dat groen en blauw bijv. niet bij elkaar kunnen. Ook kan het gebeuren dat je een kleur wil gebruiken, die je helemaal niet mooi vindt, als je gevoel zegt dat je hem moet gebruiken, doe dat dan vooral, dan gebeurt er het meest. Ook kan het gebeuren dat je een kleur wil gebruiken, die je helemaal niet mooi vindt, als je gevoel zegt dat je hem moet gebruiken, doe dat dan vooral, dan gebeurt er het meest.

Wat kunnen kleuren vertellen?

In het dagelijks leven kan je al veel zien aan kleding die iemand draagt. Als iemand altijd grijs draagt, kan het te maken hebben met ouderdom of wijsheid, maar het kan ook iemand zijn die zich zelf niet graag wil laten zien, onopvallend wil zijn. Zo staat bruin voor knusheid en geborgenheid. Denk maar aan een bruine knuffelbeer. In de mandala kan je via de kleuren een heleboel verklaren. Roze staat voor dromerig, zachtaardig, het kind in onszelf. Blauw staat voor vrede, frisheid, hygiene. Wit staat voor reinheid, reinigen, hemels, koel. Groen staat voor ontspanning, harmonie, gezondheid. Paars staat voor spiritualiteit, magie, geloof. Het is natuurlijk de kunst, ook al heb je de kleurenkennis, om dit tijdens het kleuren even te vergeten. Als blijkt dat een kleur je heel erg boos maakt ,kan het heel goed helpen om juist met deze kleur door te gaan, net zo lang totdat je weer rustig bent, dit lost dingen bij je op.